Chestionar

Ce părere aveți despre acest site?

Îmi place
Acceptabil
Nu imi place
Trebuie actualizat
Galeria foto Carte oaspeti
Inchide

Trimite unui prieten

Mausoleul Eroilor

Exportă PDF - Mausoleul Eroilor Tipăreşte pagina - Mausoleul Eroilor Trimite unui prieten - Mausoleul Eroilor

publicat de admin in Luni , 18 Iulie 2011, 16:39

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăţ, cunoscut şi sub numele de Mausoleul de la Mateiaş, este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916 - 1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), pe Dealul Mateiaş. Monumentul este înscris la poziţia nr. 1010, cu codul AG-IV-m-A-14017, în „Lista monumentelor istorice", actualizată prin Ordinul ministrului Culturii şi Cultelor nr.2314/8 iulie 2004.

 

Ridicat între anii 1928-1935, de către constructorul De Nicolo, după proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, impozantul mausoleu, realizat în principal din calcar de Albești, este compus din două corpuri:
primul, orizontal, adăpostește osuarul, pe pereții căruia sunt montate plăci de marmură cu numele unor militari căzuți la datorie;
al doilea, vertical, are forma unui turn cu foișor, spre care duce o scara in spirala.
În mausoleu sunt depuse, în 31 de cripte, osemintele a peste 2.300 de militari români.

 

În anii '80, acesta a fost supus unui amplu proces de renovare și modernizare, căpătând înfățișarea unui original complex monumental. În apropierea mausoleului s-a construit un muzeu, în cadrul căruia sunt expuse mărturii ale luptelor desfășurate în zonă în toamna anului 1916. De asemenea, în interiorul mausoleului au fost fixate basoreliefuri care redau scene de luptă, chipuri de eroi, acțiuni ale populației din zonă pentru sprijinirea trupelor luptătoare.

 

La intrarea în mausoleu, pe un fel de parapet din beton, de formă semicirculară, se află înscrise cu litere aurite, într-un încadrament marcat cu frunze de stejar și laur, două texte ce glorifică sacrificiul eroilor, astfel:
în partea stângă: "Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune liberă și independentă";
în partea dreaptă: "Ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni și viteji ai ființei noastre naționale, iar la chemarea patriei vom ști să ne jertfim și noi pentru păstrarea independenței și suveranității României".
Pentru reprezentativitatea și aspectul arhitectonic deosebit, Mausoleul de la Mateiaș a fost reprodus pe numeroase cărți poștale alb-negru și color, plicuri, precum și pe timbre poștale.



Înapoi la Atracții turistice